Uusi kuvajournalisti -sarjan voittaja Outi Neuvonen

Outi Neuvonen voitti Kuvajournalismi 2022 -kilpailussa säätiön sponsoroiman Uusi kuvajournalisti -sarjan. Tuomariston mukaan voittajalla on vahva oma kerrontatyyli. Laadukkaista kuvista näkyy, että kuvaaja osaa käyttää taitavasti valoa. Neuvosella on myös kyky nähdä ihmiset tilassa ja tunnistaa mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Anna Schaumann ja Kirsi Julin lepäävät Suomen Luonnonsuojeluliiton järjestämällä talkooleirillä Jungfruskärin saarella Ahvenanmaalla. Leirin tarkoitus on ennallistaa saaren perinnemaisemaa ja elvyttää uhanalaisia hyönteiskantoja. Jungfruskär, Ahvenanmaa, 29.4.2022.

Minkälainen on taustasi kuvaajana?

Olen freelancer ja teen keikkaa monipuolisesti eri järjestöille ja medioille. Viime vuodet olen tehnyt kuvaajan ja kuvatoimittajan hommia Helsingin Sanomille erilaissa työpätkissä. Opiskelen Tampereen yliopistolla visuaalisen journalismin maisteriopinnoissa ja teen gradua representaatiokysymyksiin liittyen. Minulla on myös muutama oma kuvausprojekti työn alla, jotka käsittelevät Suomeen saapuneiden pakolaisten elinoloja ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Kahdeksan vuotta sitten lähdin omin päin Peruun kuvausmatkalle ja päätin, että minusta tulee kuvajournalisti. Tuntuu uskomattoman hienolta, että voin nykyään sanoa olevani sitä. Olen kai aina ollut aika päättäväinen sen suhteen, mitä haluan tehdä. 

Millä kuvilla osallistuit Uusi kuvajournalisti -sarjaan?

Osallistuin kilpailuun sellaisella sarjalla, jossa on yksittäisiä kuvia omista projekteistani ja työkeikoilta. Yksi iso projekti, josta sarjassa on kuvia, on tekeillä oleva pitkäaikainen dokumentaatio turvapaikanhakijoista, jotka tulivat Suomeen vuonna 2015. Olen kuvannut projektia Patricia Seppälän säätiöltä saamien apurahojen avulla. Toisena projektina minulla on ollut kuvata Tervalammen kartanolle muuttaneita ukrainalaisia viime keväästä lähtien. Muutaman sarjan kuvista olen kuvannut Helsingin Sanomille, yhden lomareissulla ja yhden kuvausreissulla Suomen luonnonsuojeluliitolle.

Sisarukset Elina ja Melina tanssivat ja viettävät kuumaa kesäpäivää Merihaassa kotinsa edessä. Helsinki, 28.6.2022.

Miksi valitsit juuri nämä kuvat?

Vaikea kysymys! Mahdollisimman yhtenäisen ja toimivan kuvasarjan muodostaminen yksittäisistä ja toisistaan riippumattomista kuvista on aika hankala tehtävä. Sarjaa muodostaessa minulle oli ehkä tärkeintä, että kuvillani on journalistista arvoa ja se kertoisi ajasta, jossa elämme. Nämä kuvat kertovat myös aika paljon minusta kuvaajana, ja siitä mihin minä suuntaan katseeni.

Minkälaiset asiat sinulle ovat tärkeitä kuvaajana?

Tärkeitä asioita on tosi paljon, mutta ehkä minun tekemisiäni ohjaa vahvasti se, että haluan olla osallisena ja ymmärtää erilaisia yhteiskunnallisia muutoksia, joita me koko ajan kohtaamme. Toivon esimerkiksi, että inklusiivinen representaatio toteutuisi nykyistä paljon paremmin ja kuvajournalistina teen sen eteen minkä voin. Minulle on myös tärkeää olla nainen ja ajatella asioita siitä näkökulmasta näin miesvaltaisella alalla. Myöskin kaikenlainen inhimillisyys ja pehmeät arvot vetävät puoleensa. 

Fawzaldin Alabdali harjoittelee seurakaverinsa kanssa thainyrkkeilyä Helsinki Thai boxing Clubilla Sörnäisissä. Fawzaldin saapui turvapaikanhakijana Suomeen vuonna 2015. Thainyrkkeilyharrastus auttoi häntä selviämään pitkän ja vaikean turvapaikanhakuprosessin läpi. Helsinki, 4.5.2022.

Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Tulevaisuudessa haluan tehdä lisää kuvausreissuja ulkomaille. Tämän vuoden aikana on tulossa ainakin yksi kuvausreissu Saudi-Arabiaan. Olen siitä todella innoissani. Toivon myös, että oma projektini valmistuu kirjaksi parin seuraavan vuoden sisällä, ja ehkäpä saisin myös kesken olevan graduni valmiiksi jonain päivänä.

Artikkelin aloituskuva: Petri Eronen pitää kiinni merenpinnan alapuolelle jääneistä uimarappusista Garachicossa Teneriffalla. Garachico sijaitsee meren rannalla ja kärsii ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Merenpinnan nousua tarkkaillaan alueella aktiivisesti. Garachico, Espanja, 24.12.2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *