SÄÄTIÖN JAKAMAT PALKINNOT

Heidi Piiroisen kuva sarjasta Ohikuljetut. HelsingissŠä kerjŠänneiden Stoicien ja Moldovanien kotikylŠä Cetatea de Baltaù Romanian Transilvaniassa helmikuussa 2008.

Kuvajournalismi-kilpailun Uusi kuvajournalisti -palkinto

Vuonna 2018 säätiö aloitti yhteistyön Suomen kuvajournalistit ry:n kanssa ja sponsoroi Kuvajournalismi-kilpailussa Uusi kuvajournalisti -sarjaa 2000 euron palkinnolla. Sarjassa palkitaan kuvajournalisti, jolla on vahva visuaalinen näkemys ja tarinankerronnan taito. Sarjaan osallistuja ei ole saanut menestyä koti- tai ulkomaisissa ammattilaisten kuvajournalismikilpailuissa. 

2022

Uusi kuvajournalisti -palkinnon voitti Ville Maali. Sarjassa kunniamaininnan sai Heidi Tirri.

2021

Uusi kuvajournalisti -palkinnon voitti Toivo Heinimäki.

2020

Uusi kuvajournalisti -palkinnon voitti Hannes Paananen.

2019

Uusi kuvajournalisti -palkinnon voitti Joonas Vohlakari.

2018

Uusi kuvajournalisti -palkinnon voitti Joel Karppanen. Kunniamaininnan sai Mikko Suutarinen.

 

Patricia Seppälän säätiön kuvajournalistipalkinto

2022

Vuonna 2022 Patricia Seppälän säätiön kuvajournalistipalkinnon saa Helsingin Sanomien kuvajournalisti Rio Gandara. Palkinnon suuruus on 12 000 euroa. Palkintoperustelut ovat seuraavat:

Helsingin Sanomissa työskentelevän Rio Gandaran monipuolisuus on suorastaan hämmentävää. Hänen kuviensa ilmaisu on vahvaa. Samalla kuvat ovat selkeitä ja konstailemattomia. Gandara ei kikkaile, mutta kaikesta välittyy hänen oma otteensa. Gandara aistii myös arkisten asioiden kuvauksellisuuden. Hän luo kuviinsa tunnelman, oikeaan osuvalla hetkellä. Sommittelu on aina hallittua.

Rio Gandaran valokuvat todistavat esimerkillisestä valon käsittelystä. Gandara taitaa niin luonnonvalon kuin studiovalojen käytön. Tyhjässä studiossakin hän pystyy synnyttämään laajan kirjon erilaisia tunnelmia valoin ja värein. Hänen henkilökuvissaan on intensiteettiä. Se kertoo poikkeuksellisesta kyvystä lähestyä kuvattavia. Ihmisten persoona tulee kuviin, ja pysyy kuvissa.

2020

Patricia Seppälän säätiön kuvajournalistipalkinnon saa vuonna 2020 kolme kuvajournalistia: Heidi Piiroinen, Heikki Saukkomaa ja Mikko Suutarinen. Kunkin palkinnon suuruus on 12 000 euroa. Palkintoperustelut ovat seuraavat:

Helsingin Sanomissa työskentelevä Heidi Piiroinen (s. 1978) tekee rinnakkain päivittäin vaihtuvaa uutistyötä ja pitkäjaksoisia dokumentaarisia projekteja. Hän avaa globaalisti tärkeitä näkökulmia kuvaamalla lähellä olevia ihmisiä, osoittelematta, antaen tilaa sekä kuviensa kohteille että kuviensa lukijoille. Piiroisen kamera ja silmä havaitsevat ja tallentavat yksityiskohtia, jotka kertovat summaansa suurempaa tarinaa. Kuvissa on kauneutta, ja ne hehkuvat lämpöä ja toivoa, jopa armoa. Heidi Piiroinen on kameran takanakin kuvattavien puolella. 

STT-Lehtikuvassa työskentelevä Heikki Saukkomaa (s. 1960) on kuvajournalistina eleetön ja rauhallinen, ja tämä heijastuu myös hänen kuviinsa. Hän on kuvattaviensa tasolla, ei yläpuolella. Saukkomaa on taitavan uutiskuvaajan prototyyppi. Hän löytää kuvauskohteistaan olennaisen ja hänellä on kyky pelkistää ja rajata. Kuvatoimistokuvaaja ei juuri voi valikoida tehtäviään vaan sinne mennään, mihin on tilaus. Saukkomaa suhtautuu tehtäviinsä aina kunnianhimoisesti, oli kysymys sitten eduskunnasta, yleisurheilusta tai vaikkapa ruisleivästä.

Freelance-kuvaaja Mikko Suutarinen (s. 1988) taitaa niin reportaasikuvauksen kuin henkilökuvauksen. Hänen kuvissaan on hiljaisuutta, tilaa ja rauhaa, samaan aikaan sekä vahva läsnäolo että kunnioittava välimatka kuvauksen kohteeseen. Otokset ovat täynnä tarkkoja huomioita ja usein niissä on muuten niin harvinaista huumoria. Vaikka Suutarinen on vasta uransa alkutaipaleella, hänellä on tunnistettava oma tyylinsä, konstailematon ja suora lähestymistapansa joka tilanteeseen.

2013

Patricia Seppälän kuvajournalistipalkinto myönnettiin ”visioista ja yhteistyöstä paremman kuvajournalismin puolesta” nuorten kuvajournalistien 11-kollektiiville: Ossi Ahola, Rami Hanafi, Touko Hujanen, Miisa Kaartinen, Evelin Kask, Meeri Koutaniemi, Konsta Leppänen, Arttu Muukkonen, Sakari Piippo, Aleksi Poutanen ja Maija Tammi.

2011

Lehtikuvaaja Martti Brandt sai Patricia Seppälän säätiön vuoden 2011 kuvajournalistipalkinnon. Brandt palkittiin pitkäaikaisesta työstään suomalaisen kuvajournalismin saralla. 15 000 euron palkintoon kuuluu Leica-kamera, joka on palkinnon saajan tapaan vuosimallia 1939.

2009

Patricia Seppälän säätiö myönsi vuoden 2009 kuvajournalistipalkinnon valokuvaaja Caj Bremerille laaja-alaisesta ja pitkäaikaisesta työstä suomalaisen kuvajournalismin toteuttajana ja kehittäjänä.

2007

Patricia Seppälän säätiö myönsi vuoden 2007 kuvajournalistipalkinnon Topi Ikäläiselle pitkäaikaisesta työstä ja saavutuksista kuvajournalismin alueella.

2005

Vuonna 2005 kuvajournalismipalkinto myönnettiin valokuvaaja Seppo Savekselle. 14 000 euron suuruinen kuvajournalismipalkinto voidaan myöntää henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle merkittävästä, pitkäaikaisesta tai uutta luovasta työstä, toiminnasta tai saavutuksista kuvajournalismin alueella.