Uusi kuvajournalisti -sarjan kunniamaininta Mikko Suutariselle

Suomen kuvajournalistit ry:n järjestämässä Kuvajournalismi 2017 -kilpailussa tuomaristo antoi Uusi kuvajournalisti -sarjassa kunniamaininnan Mikko Suutariselle hänen kuvasarjastaan Tien päällä.

Minkälainen on taustasi kuvaajana?

Aloitin valokuvauksen opinnot Lahden muotoiluinstituutissa vuonna 2014. Ennen sitä minulla oli melko vähän kokemusta valokuvaamisesta. Uravalinta osoittautui kuitenkin oikeaksi ja olen kokenut opinnot alusta asti mielenkiintoisiksi. Päästyäni opintojeni aikana kokeilemaan valokuvaamista aina studiosta abstraktiin valokuvaan, heräsi kiinnostukseni dokumentaarista valokuvaa kohtaan. Se onkin ollut kuvaamiseni pääpaino tähän päivään asti. Koulu, työharjoittelu Helsingin Sanomilla ja freelancer-keikat ovat pitäneet minut viime aikoina kiireisenä ja tarkoitukseni on valmistua nyt keväällä 2018. Minulla on paljon suunnitelmia tulevaisuutta varten ja valmistumisen jälkeen aikaani vapautuu jälleen enemmän omille projekteilleni.

Mika Köngäs, kuva sarjasta Tien päällä.

Missä olet esitellyt kuviasi aiemmin?

Kaksi pidempää omaa projektiani on julkaistu kuvasarjoina Helsingin Sanomissa, joista kunniamaininnankin saanut Tien päällä -kuvasarja oli osana Kuvia Suomesta -konseptia. Se voitti juuri vuoden 2017 Visuaalisen journalismin palkinnon. Toinen julkaistu kuvasarjani käsitteli nuoria naisia rekkakuskin ammatissa. Lisäksi töitäni on ollut kahdessa eri ryhmänäyttelyssä Jukka Male Museossa. Ensimmäisessä näyttelyssä oli esillä videoteokseni “streetview”, jossa halusin herättää ajatuksia julkisten ja jopa intiimien tilojen näkyvyydestä katukuvassa. Toisessa näyttelyssä oli esillä Kuubassa kuvaamani sarja, jonka keskeisenä teemana oli haavoittuvaisuus. Kuviani on myös ollut esillä kirjojen yksittäisinä kuvituskuvina ja osana Tekesin (nykyinen Business Finland) Suomi 100 -näyttelyä.

Jasmin valmiina jatkamaan matkaa, kuva sarjasta Rekkatytöt.

Miksi valitsit juuri nämä sarjat/kuvat?

Tien päällä oli ensimmäinen pitkä valokuvasarjani. Aloitin projektin ensimmäisenä opiskeluvuotenani Muotoiluinstituutissa, idean sain pyöräillessäni aamulla kouluun, jossa tuli samana päivänä ilmoittaa vuosiprojektinsa kuvausaihe. Idea tuntui heti mielestäni toimivalta ja päädyinkin työstämään sitä useamman vuoden ajan. Se tuntuu itselleni nyt sellaiselta valmiilta ja ehjältä, jonka on kerennyt saattaa hyvin loppuun asti. Tämä sarja on myös helppo katseltava, se ei vaadi tekstiä tuekseen hahmottamaan kuvasarjan viestiä. Kuvat tuntuvat myös iskevän ihmisiin, kai se on sellainen suomalainen piirre, että muut ihmiset kiinnostaa sillä tavalla salaa. Kuvavalinnat oli sikäli helppo tehdä, että pyrin valitsemaan sarjaan vain mahdollisimman laajan kattauksen erinäköisiä kuljettajia ja ajoneuvoja.

Riitta Ihatsu, kuva sarjasta Tien päällä.

Kerrotko lisätietoa kuvien taustoista?

Etsin sarjaani ihmisiä, joiden arvaan jo etukäteen astelevan tiettyyn ajoneuvoon. Sellaisia, joiden tyyli jatkuu heistä itsestään kokonaisuudeksi, aina ajoneuvoon asti. Ihmisiä, joille ajoneuvo on eränlainen osa imagoa, tahallisesti tai tahattomasti. Sarjan kaikki ajoneuvot ja ihmiset on tavoitettu suoraan liikenteestä, kauppojen parkkipaikoilta tai bensa-asemilta. Joskus kohteita on seurattu lähes kotiin asti tai kuljettajan yhteystiedot on selvitetty numeropalvelun kautta rekisterikilven perusteella. Sen esittäminen kuvattaville oli aluksi haastavaa, varsinkin ihmisten kohdalla, jotka eivät allekirjoittaneet yhdennäköisyyttä ajoneuvonsa kanssa. Aina ei myöskään ollut imartelevaa sanoa omistajan muistuttavan ajoneuvoaan. Näissä tilanteissa esitin asian hienovaraisemmin. Kaiken kaikkiaan kieltäytyneitä oli kaksi ihmistä. Ne olivat projektini alkupäässä, jolloin olin itse vähintäänkin hermostunut. Monet kuvista on kuvattu samaan vuodenaikaan, jolloin kiinnitin erityisesti huomiota kuvien taustoihin. Kuvauspaikat pyrin löytämään aina kohtaamispaikkojen läheisyydestä.

Lakisääteiset tauot pakottavat kuljettajat valtateiden levähdyspaikoille. Kuva sarjasta Rekkatytöt.

 


Helsinkiläinen valokuvaaja Mikko Suutarinen (syt. 1988) on kuvannut pääosin Helsingin Sanomille. Kuvasarjat kokonaisuudessaan löytyvät sivulta: www.mikkosuutarinen.com.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *