Uusi kuvajournalisti -palkinnon voittaja Hannes Paananen

Maanantaina 16.3.2020 paljastettiin Suomen kuvajournalistien järjestämän Kuvajournalismi 2019 -kilpailun voittajat. Uusi kuvajournalisti -sarjan voitti Hannes Paananen. Tuomaristo luonnehti voittajaa: “Sarjan muotokuvat ovat erityisen hienoja ja osoitus siitä, että kuvaajalla on kyky päästä lähelle ihmistä. Kuvat ovat sekoitus lavastusta ja spontaaniutta. Kuvaaja on löytänyt kuvattavien erityisyyden. Hänellä on hieno väritaju ja kyky työskennellä minimalistisilla elementeillä.” Kysyimme Hannekselta hänen urastaan ja kuvistaan.

Minkälainen on taustasi kuvaajana?

Vietin lapsuuteni Kaakkois-Suomessa Luumäellä. Voisi sanoa, että kotimme ympärillä oli paljon metsää. Meillä oli naapuri. Sitten oli toinen naapuri. Sitten oli taas metsää. Luonnon vallitessa niin etu- kuin takapihalla oli myös luontaista viettää siellä paljon aikaa. Monesti siellä näki ja koki jotain sellaista mihin olisi ollut hauska palata vielä myöhemmin. Trangian lisäksi repusta alkoi hiljalleen löytyä uusi vakiovaruste, kamera. Uskaltaisin siis sanoa, että olen kuvannut oikeastaan aina.

Olen työskennellyt alalla täysipäiväisesti vuodesta 2010. Koko tämän ajan olen valokuvauksen lisäksi tehnyt myös videoita. Se on hyvä balanssi ja nautin näistä molemmista. Työskentelen tällä hetkellä A-lehtien kuvatoimituksessa valokuvaajana ja videokuvaajana. On onni olla yhteisössä, jossa kuvaajien välinen kommunikaatio ja tiedonjako on täysin avointa, ja työtovereista on muodostunut todellisia ystäviä. Meille on myös luotu mahdollisuus kuvata monipuolisesti. Ei ole itsestäänselvyys päästä kuvaamaan potretteja, reportaaseja, sisustusta tai vaikkapa ruokaa saman viikon aikana. Se on korvaamattoman upea etu näin ammatillisesti. 

Kirjailija Petri Tamminen Vääksyn kirjastossa 2.9.2019

Millä kuvilla osallistuit Uusi kuvajournalisti -sarjaan?

Ihmiset on aina kiehtoneet minua. Olikin luontevaa osallistua Kuvajournalismi-kilpailuun kuvilla, joissa keskiössä on ihminen. Osallistuin tähän sarjaan 8 kuvalla, jotka on julkaistu Imagessa, Avussa, Kotivinkissä ja Trendissä. Jokainen kuva on osa omaa artikkelia. Kuvasarja esittelee pitkälti sen, minkälaisista kuvauksista arkeni koostuu tällä hetkellä. Kuvat ovat myös sellaisia, jotka ovat jääneet vahvasti mieleeni jo itse kuvaushetkellä. 

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi omassa työhuoneessaan 18.1.2019.

Miksi valitsit juuri nämä kuvat?

On ehkä hassua sanoa rakastuvansa itse ottamiinsa valokuviin, mutta huomaan kuvaushetkellä mielessäni vallitsevan suuren tyytyväisyyden ja innostuksen. Mutta kun tulee se hetki, jolloin valokuvat julkaistaan, rakkaus on monesti ennättänyt menettää arvoaan omissa silmissäni. Kun annan kuville aikaa, sitä kriittisemmin niitä myös katson. Tämän kuvasarjan anti on itselleni edelleen vahva ja se tuntuu hyvälle.

Kirjailija Monika Fagerholm työhuoneensa lattialla Raaseporissa 18.11.2019.

Minkälaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on valokuvauksen suhteen?

Vaikka arki onkin paljon itse kuvausta, niin suunnitelmissa on myös omat projektit. Se, tulevatko ne koskaan isolle yleisölle nähtäväksi, on vielä auki. Ajatus on kuitenkin tärkeä. Se on hyvä vastapaino päivittäiselle työlle. Huomaan myös monesti ajattelevani, että ehkä parhaimmat kuvani ovat vielä ottamatta? Se pitää kuvaamisen ja oppimisen halun korkealla.

Hannes Paananen työskentelee A-lehtien kuvatoimituksessa.
Instagram: @hannesphotographer
Verkkosivut: https://www.hannespaananen.com

Artikkelin aloituskuva: Polyamoria-perheen isä Emppu Saira, kuvattuna perheen kotona Kuusankoskella 9.1.2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *