Ihmiset täällä

Muutin kotoani Suomussalmelta lähes kaksikymmentä vuotta sitten. Kun palaan sinne nyt, huomaan, etteivät monet asiat vastaa enää muistikuviani.

Liikkeet ovat siirtyneet uusiin tiloihin tai ovat kadonneet. Uusia on avattu. Vastaan tulevat ihmiset näyttävät vierailta. Ohi ajavassa autossa istuu tutunoloinen kuski, kenties vanha koulukaverini. Tiet vievät vielä varmasti tuttuihin paikkoihin mutta tuttavansa tavatakseen on ajettava eri osoitteeseen. Osaa en voi enää tavata. Aika on vaikuttanut kaikkeen.

Koska Suomussalmi on toiminut itselleni lomakohteena viime vuodet, minua kiinnostaa sen arki. Haluan nähdä, keitä Suomussalmella asuu ja mitä heille kuuluu nyt. Mitä he ajattelevat omasta elämästään, millaisena he näkevät tulevaisuuden. Millaista on elämä “susirajan tuntumassa, aivan Itä-rajalla”, kuten eräs haastatelluista sijaintiaan kuvaili. Tarkoituksenani on päästä tallentamaan ihmisten tavallista elämää.

Ihmisten muistot ja kokemukset, heidän tarinansa ovat kiehtovia. Mikä saa jäämään synnyinkuntaansa tai muuttamaan takaisin, kun kotiseutukaipuu iskee. Vastaako todellisuus muistoissa ollutta mielikuvaa? Mitä kotiseutu ihmisille merkitsee ja tarkoittaa? Millainen vaikutus asuinpaikan valinnalla on elämään? Vastauksia on yhtä monta erilaista kuin on vastaajaakin ja tästä syystä on jännittävää tarkastella vanhaa kotikuntaa uusin silmin.

Ammatiltani olen valokuvaaja sekä kuvataiteilija. Kuvat ovat olleet minulle aina tärkeitä, ne ovat päiväkirjani. Ne tuovat muistot mieleen vahvoina ja elävinä. Kuvien tulkinta on henkilökohtaista ja ne voivat muuttua ja ne ovat muokattavissa monenlaisiksi tarinoiksi sekä muistoiksi. Kuvat eivät ole ehdottomia.

Teen yhteistyötä vapaan toimittajan Liisa Louhelan kanssa. Louhela haastattelee kuvaamani ihmiset ja kirjoittaa haastattelujen pohjalta ihmisten omista lauseista ja ilmauksista rakennettuja runoja. Dokumentoimme myös oman kokemuksemme Suomussalmella vietetystä ajasta ennen ja nyt.

Etsimme projektiin eri-ikäisiä ihmisiä, erilaisia elämäntarinoita ja näkemyksiä Suomussalmelta. Ajattelemme, että jokaisen näkemykset ja kokemukset ovat kiinnostavia. Keskustelu kyläläisten kanssa on ollut tähän mennessä antoisaa ja mielenkiintoista, hyvin rohkeasti he avaavat elämäänsä ja kertovat vaikeistakin asioista.

“Ihmiset täällä, ne on erilaisia, niitä löytyy joka lähtöön.” Matti, 39 vuotta. Asunut Suomussalmella ja töiden perässä etelässä.

“Jos joku kyssyy, sanon suurella ylypeyvellä: minä oon Suomussalmelta.” Maija-Liisa, 61 vuotta. Asunut Suomussalmella pääosin koko elämänsä.

“Ihmiset lähteepi, ku ei täällä oo mitään. Kaikki koulut lakkaa, lukio on ainut mikä on. Kajaani-Kuopio-Oulu – kaikki lähtee.” Rainer, 24 vuotta. Asunut Suomussalmella 10 vuotta.

”Ikäni oon täällä asunu, eikä oo tarvetta lähteä. Täällä on hyvä olla. Täällä on kaikki, mitä ihminen tarvihtoo.” Auli, 34 vuotta.

Annamme suomussalmelaisten kuljettaa meitä eteenpäin. Etenemme henkilökohtaisista muistoista kohti Suomussalmea ja suomussalmelaisia nykyhetkessä. Yhdessä istumme kahvikupillisen ääreen miettimään elämää, kylää ja ihmisiä. Näiden keskustelujen pohjalta tallennamme tarinat, Liisa kirjoittaen ja minä kuvaten.

Tiina Wallin


Tiina Wallin työskentelee valokuvaajana sekä graafikkona Akseli Klonk teatterilla Oulussa. Lehtikuvaajanakin työskennellyttä Wallinia kiehtoo arkisten kuvien hiljainen kerronta, niiden tarinat. Liisa Louhela on hailuotolainen vapaa toimittaja ja luovan kirjoittamisen ohjaaja. Aate- ja oppihistoriaa ja luovaa kirjoittamista opiskellut filosofian maisteri on hulluna runouteen.

Patricia Seppälän säätiö on tukenut hanketta Ihmiset täällä – Dokumentaarinen valokuva- ja sanataideprojekti Suomussalmesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *