100 SUOMALAISTA VALOKUVAAJAA – 100 PÄIVÄÄ

100 suomalaista valokuvaajaa -hanke esitteli elokuusta 2017 alkaen sadan päivän ajan kotimaisia nykyvalokuvaajia muun muassa kuvajournalismin, dokumentaarisen valokuvan, mainoskuvan, hääkuvan, valokuvataiteen, muotikuvan, muotokuvan ja luontokuvan kentiltä.

Jyväskyläläinen taiteilijapariskunta Anna Ruth ja Juho Jäppinen ideoivat projektin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna kunniaosoitukseksi suomalaiselle valokuvaukselle. He pyysivät meidät kuraattoreiksi hankkeeseen, jossa päätimme juhlistaa myös suomalaisen valokuvan 175-vuotissyntymäpäiviä.

Oli kunniatehtävä päästä tutustumaan laajasti suomalaisen valokuvan nykytilaan. Projektimme päätavoitteeksi tuli koostaa kokonaisuus, joka yhdistää kuvaajat erilaisista genreistä ja ikäpolvista. Sadan kuvaajan valinta oli kuitenkin haastava tehtävä, sillä se on hyvin pieni otanta maan nykykuvaajista.

Kuvaajat esiteltiin sadan päivän ajan yksitellen verkkosivuillamme www.100finnishphotographers.fi ja somekanavillamme. Lisäksi hankkeen alkuperäisen idean kehittäneiden Ruthin ja Jäppisen Äkkigalleria projisoi kuvaston jyväskyläläisen tyhjän liikehuoneiston näyteikkunaan. Katuprojisointi eli samassa rytmissä nettisivujen kanssa.

Hankkeen yksi tärkeimmistä motiiveista oli muistuttaa ammattivalokuvaajien merkityksestä ja siitä, miten monin eri tavoin valokuvaajan työtä tehdään tänä kuvatulvan aikakautena. Meille oli tärkeää  tehdä alaamme tutummaksi kotimaiselle ja kansainväliselle yleisölle. Kun sata kuvaajaa oli esitelty,  nettisivumme jäi sisäänheittäjäksi suomalaiseen valokuvaukseen. Sivustolta löytyy myös laajahko linkkikokoelma alan toimijiin.

Kokonaisuutemme antaa yhden tulokulman suomalaiseen nykyvalokuvaan. Suomalainen valokuva näyttäytyi meille kansainvälisesti kilpailukykyisenä, korkeatasoisena ja intohimoisena. Sekä myös melankolisena, tummäsävyisenä ja lempeän humoristisena. Tekijät ammentavat inspiraatiota yllättävän paljon luonnosta. Metsät ja järvet esiintyvät kuvissa läpi erilaisten genrejen.

Hankkeen sadantena päivänä joulukuussa järjestimme Suomalaisen valokuvan juhlan Jyväskylässä. Päivän mittainen tapahtuma kokosi yhteen suomalaisen valokuvan tekijät ja ystävät. Puheenvuoroissa tarkasteltiin valokuvan nykyhetkeä ja tulevaisuutta. Tilaisuudessa pohdittiin muun muassa tekijöiden menestyksen mittareita sekä mitä annettavaa eri genrejen valokuvaajilla voisi olla toisilleen esimerkiksi työskentelyssä kansainvälisesti.

Projektimme sai valtavasti vierailijoita nettisivuillamme ja yhteydenottoja ympäri maailman. Hankkeemme innoittamana tammikuussa 2018 käynnistyi Norjassa 100 Norwegian Photographers -projekti, joka vastavuoroisesti esittelee norjalaista nykyvalokuvaa ja sen tekijöitä. 100 norjalaista valokuvaajaa sivustoon pääsee tutustumaan osoitteessa https://www.100norwegianphotographers.no


Sata suomalaista valokuvaajaa: www.100finnishphotographers.fi. Patricia Seppälän säätiö mahdollisti tuellaan nettisivujen toteutuksen. Projektin kuraattoreina toimivat muuramelaiset kuvajournalisti ja valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen ja valokuvataiteilija Marko Hämäläinen.

Hanna-Kaisa Hämäläinen on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta (nykyinen Aalto-yliopisto). Hän on työskennellyt vuodesta 2000 alkaen kuvajournalistina ja kaupallisena valokuvaajana, toteuttanut omia näyttelyitä, tuottanut alan seminaareja ja tapahtumia, toiminut kuvatoimittajana, kuratoinut näyttelyitä sekä toiminut luennoitsijana. Hanna-Kaisa on tällä hetkellä Suomen freelance-journalistien puheenjohtaja.

Marko Hämäläinen on valokuvataiteilija ja dokumentaristi. Hän on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista valokuvaajaksi vuonna 2002, jonka jälkeen myös opiskellut maisteriopintoja Aalto-yliopistossa valokuvataiteen laitoksella. Hämäläinen on työskennellyt valokuvauksen kentällä laajasti eri puolilla. Pariin kymmeneen vuoteen mahtuu työtä kuvajournalistina, dokumentaristina, kaupallisena valokuvaajana, kuraattorina, pedagogina ja taiteilijana. Valokuvauksen opettajana, luennoitsijana ja työpajojen vetäjänä hän on työskennellyt eri oppilaitoksissa viidentoista vuoden ajan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *