PATRICIA SEPPÄLÄ
Patricia Seppälä syntyi Helsingissä 30.6.1924 ja kuoli synnyinkaupungissaan 3.1.2001. Hän oli monen vuosikymmenen ajan kuvatoimistoalan johtava hahmo Suomessa ja alan merkittävä vaikuttaja myös kansainvälisesti.
Patricia Seppälä, o.s. Erkko, valmistui ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta yhteiskoulusta. Hän työskenteli aluksi Sanoma Osakeyhtiön ja Helsingin Sanomien eri osastoilla. Vuosina 1951–1952 hän oli lehdistösihteeri Helsingin olympiakisojen lehdistökeskuksessa, jossa palveltiin kahdeksan hengen tiimillä lähes kahtatuhatta kisoja selostavaa lehtimiestä – valtaosa heistä ulkomaisia.
Sanoma Osakeyhtiön tytäryhtiöksi perustettuun Lehtikuva Osakeyhtiöön Patricia Seppälä siirtyi joulukuussa 1952. Hän työskenteli Lehtikuvassa 1953–56 ja sitten jälleen – ulkomaanvuosiensa jälkeen – vuodesta 1973 alkaen. Lehtikuvan hallituksen jäsen Seppälä oli vuodesta 1953, yhtiön hallituksen puheenjohtaja 1966–1977 ja Lehtikuva Oy:n toimitusjohtaja 1977–89, jolloin hän siirtyi eläkkeelle.
Helsingin olympiakisojen jälkeen Patricia Seppälä osallistui kuusientoista olympialaisten kuvauksien organisointiin joko Lehtikuvan tai Euroopan kuvatoimistojen yhteisjärjestön edustajana – Oslon kisoista 1952 lähtien aina Barcelonan kisoihin 1992 asti. Hän on ollut myös taitoluistelun MM-kisojen ja EM-kisojen lehdistöpäällikkö.
Patricia Seppälä oli Euroopan kuvatoimistojen liiton (European Pressphoto Union EPU) puheenjohtaja 1977–1993 ja EPU:n toiminnan koordinaattori Lake Placidin, Moskovan ja Los Angelesin olympialaisissa. Hän on ollut World Press Photo -kilpailun päätuomari 1982 ja 1983 sekä monen vuoden ajan WPP:n hallituksen neuvonantajajäsen sekä kuulunut kansainvälisten valokuvakilpailuiden tuomaristoon Pariisissa 1979 ja Münchenissä 1980.
Sanoma Osakeyhtiön hallituksen jäsen Patricia Seppälä oli 43 vuotta, vuodesta 1951 vuoteen 1994. Hän kuului myös Graafisen teollisuuden työnantajaliiton kustantajaryhmän johtokuntaan.
Vuodet 1956–1972 Patricia Seppälä oli suurlähettiläs R. R. Seppälän puolisona Washingtonissa ja Pariisissa. Suomessa hän on osallistunut keskeisesti monien valokuvanäyttelyiden ja -kilpailujen organisointiin ja sponsorointiin. Hän on Suomen Ateena-instituutin perustajajäsen ja ollut instituutin hallituksen jäsen 1983–94. Viime vuonna Patricia Seppälä omistautui perustamansa ja johtamansa säätiön toiminnalle.
Kevättalvella 2000 Patricia Seppälä lahjoitti nimeään kantavan säätiön peruspääomaksi merkittävän määrän Sanoma-WSOY:n osakkeita ja täydensi vielä samana vuonna lahjoitustaan lisärahasummalla. Säätiön tarkoitus on lehtikuvauksen ja muun dokumentoivan ja raportoivan valokuvauksen sekä kuvajournalismin edistäminen.
Erityisen tärkeäksi säätiön työsaraksi Patricia Seppälä koki lehtikuvaajien koulutuksen kehittämisen ja lehtikuvien valtakunnallisen kuva-arkiston luomisen ainutlaatuisen kuva-aineiston taltioimiseksi. Säätiön apurahoja suunnataan myös lyhyemmän tähtäyksen projekteihin kuten valokuvanäyttelyihin ja dokumenttikuva-projekteihin.
Patricia Seppälälle on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki, Ranskan kunnialegioonan ritarimerkki, Suomen olympialaisten II luokan ansioristi ja Suomen Hiihtoliiton ansiomitali. Hän sai vuosien 1941–45 sodan muistomitalin ja rannikkojoukkojen muistoristin toiminnastaan tuolloin Lotta Svärd -järjestössä. Vuonna 2000 tasavallan presidentti myönsi hänelle professorin arvon.