Apurahojen haku | Applying for grants

Kuva: Jussi Puikkonen.

HAKUOHJEET SELKOKIELELLÄ

Näissä hakuohjeissa kerrotaan, miten teet hakemuksen Patricia Seppälän säätiön sähköisessä hakupalvelussa. Lue nämä hakuohjeet ennen kuin alat täyttää hakulomaketta.

Mihin tarkoituksiin Patricia Seppälän säätiö myöntää apurahoja?

Patricia Seppälän säätiö myöntää apurahoja projekteihin, jotka liittyvät kuvajournalismiin, lehtikuvaukseen ja dokumentoivaan valokuvaukseen. Säätiö myöntää apurahoja myös kuvajournalismin kehittämiseen, tutkimukseen, opiskeluun ja opetukseen. Lisäksi säätiö myöntää apurahoja näyttelyihin ja kirjaprojekteihin, jotka liittyvät kuvajournalismiin ja dokumenttivalokuvaukseen.

Valokuvaajat voivat hakea säätiöstä myös työskentelyapurahaa, jonka suuruus on 2000 euroa. Tämä työskentelyapuraha on tarkoitettu omien projektien kehittämiseen ja edistämiseen.

Vuosina 2025–2027 Patricia Seppälän säätiö ei myönnä apurahoja kuvien digitointiprojekteihin. Sen sijaan säätiö tukee JOKA:n eli Journalistisen kuva-arkiston digitointiprojekteja.

Voit lukea tarkempaa tietoa eri apurahoista näiden hakuohjeiden kohdasta ”Eri apurahat”.

Kuka voi hakea apurahoja?

Patricia Seppälän säätiön apurahoja voivat hakea yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt, jotka toimivat kuvajournalismin ja dokumentoivan valokuvauksen aloilla. Työryhmien ja yhteisöjen täytyy ilmoittaa hakulomakkeessa, kuka on hankkeen yhteyshenkilö ja mitkä hänen yhteystietonsa ovat.

Apurahaa ei voi hakea toisen henkilön puolesta. Jos haluat hakea apurahaa, mutta et voi jostain syystä täyttää sähköistä hakemusta, ota yhteyttä säätiön asiamieheen Paula Arvakseen. Hänen puhelinnumeronsa on +358 44 586 6144 ja sähköpostiosoitteensa paula.arvas@patriciaseppalansaatio.fi.

Säätiö ei myönnä apurahoja takautuvasti. Apurahoja ei siis myönnetä hankkeisiin, jotka ovat jo toteutuneet. Säätiö ei myöskään myönnä apurahaa, jos hakija ei ole esittänyt selvitystä apurahasta, jonka on saanut säätiöltä aiemmin.

Eri apurahat

Dokumenttiprojektit
Voit hakea apurahaa dokumenttiprojektin matkakuluihin, materiaalikuluihin ja työskentelyyn. Voit hakea apurahaa dokumenttiprojektin eri vaiheissa: käynnistämisvaiheessa, kuvausvaiheessa
tai viimeistelyvaiheessa.

Kirjahankkeet
Voit hakea apurahaa kirjaprojektin tekemiseen tai viimeistelyyn, kirjan taittoon tai painokuluihin. Lisäksi voit hakea apurahaa kirjoituspalkkioihin, jotka maksetaan kuvien oheen tulevien tekstien kirjoittajille.

Näyttelyt
Voit hakea apurahaa työskentelykustannuksiin, jotka liittyvät näyttelyn valmisteluun. Lisäksi voit hakea apurahaa näyttelyn materiaalikuluihin, kuten kuvien vedostamiseen, ripustukseen tai oheismateriaaleihin.

Voit hakea apurahaa myös esimerkiksi näyttelytilan kulujen maksamista varten.

Opinnot
Voit hakea apurahaa kuvajournalismin opintoihin, alan erikoiskursseihin tai työpajoihin. Voit hakea apurahaa myös opinnäytetyön tekemiseen.

Muut hankkeet
Voit hakea apurahaa esimerkiksi dokumenttivalokuvakokoelmien alustavaan järjestämiseen tai historiahankkeisiin, jotka liittyvät dokumenttivalokuvakokoelmiin. Säätiö ei myönnä apurahaa varsinaisiin digitointiprojekteihin. Säätiö on ohjannut digitointituen Journalistisen kuva-arkiston käyttöön.

Tutkivan journalismin apuraha työparille
Patricia Seppälän säätiö myöntää apurahan työparille, jonka osapuolet ovat kuvajournalisti ja toimittaja. Apuraha myönnetään projektiin tai hankkeeseen, joka liittyy tutkivaan journalismiin. Apurahan suuruus on 10 000 euroa.

Apuraha tukee hanketta, jota kehitellään tai joka on jo tekeillä. Hankkeen täytyy tuottaa uutta tietoa tai uusia näkökulmia. Tekstin ja kuvien tulee olla hankkeessa yhtä tärkeitä.

Julkaisualustaa ei tarvitse tietää vielä hakuvaiheessa. Tavoitteena kuitenkin on kokonaisuus, joka julkaistaan mediassa.

Työskentelyapuraha
Voit hakea apurahaa uuden hankkeen ideointiin ja suunnitteluun tai usean kesken olevan hankkeen edistämiseen. Apurahalla voit kattaa työskentelykuluja.

Hakuaika
Patricia Seppälän säätiön apurahojen hakuaika on tammikuu. Apurahoja haetaan sähköisessä hakupalvelussa. Sähköinen hakulomake aukeaa 2.1.2025 ja sulkeutuu 31.1.2025.

Lähetä apurahahakemus sähköisen hakujärjestelmän kautta ajoissa, koska hakupalvelussa voi olla ruuhkaa hakuajan viimeisinä tunteina. Hakemus täytyy kuitenkin lähettää sähköiseen järjestelmään viimeistään 31.1.2025 klo 23.59 Suomen aikaa. Hakemusta ei voi enää tämän jälkeen lähettää, eikä lähettämättömiä hakemuksia käsitellä.

Miten hakemus tehdään?
Tee hakemus sähköisessä hakupalvelussa. Löydät linkin sähköiseen hakupalveluun näiden ohjeiden alta.

Sähköisessä hakupalvelussa on kirjautumisohjeet. Kun olet kirjautunut hakupalveluun, saat käyttäjätunnuksen. Tarvitset käyttäjätunnusta, kun täytät hakulomaketta.

Kun olet täyttänyt hakulomakkeen valmiiksi, lähetä se säätiölle sähköisesti hakupalvelun kautta. Lomaketta ei siis tarvitse tulostaa eikä postittaa.

Kun hakemus on lähetetty sähköisen hakujärjestelmän kautta, saat siitä viestin omaan sähköpostiisi. Tämä viesti on varmistus siitä, että hakemuksesi on vastaanotettu.

Säätiö käsittelee hakemukset, jotka ovat saapuneet sähköisen hakujärjestelmän kautta apurahojen hakuaikana. Säätiö ei käsittele hakemuksia, jotka on lähetetty postitse tai jotka ovat saapuneet myöhässä.

Voit hakea yhdellä hakemuksella vain yhtä apurahaa. Jos haet apurahaa useammalle hankkeelle, tee jokaiselle hankkeelle oma hakemus.

Hakemuksen liitteet
Liitä hakemukseen työsuunnitelma, ansioluettelo ja työnäytteet eli valokuvat. Työsuunnitelma ja ansioluettelo täytyy liittää hakemukseen PDF-muodossa.

Kerro työsuunnitelmassa, mitkä hankkeen aikataulu ja kustannusarvio ovat. Kerro työsuunnitelmassa myös, millainen hankkeen kokonaisrahoitus on. Työsuunnitelman täytyy kertoa olennaiset asiat hankkeesta selvästi ja ymmärrettävästi.

Myös työnäytteet liitetään hakemukseen ja toimitetaan säätiöön sähköisessä muodossa. Sopiva määrä työnäytteitä on 5–10 valokuvaa per hakemus. Tallenna valokuvat JPG-muodossa. Yhden kuvan koko saa olla korkeintaan 4 megatavua.

Jos haet apurahaa kirjaprojektille, älä liitä hakemukseen kirjan taittoversiota. Liitä hakemukseen vain kuvanäytteet.

Säätiön kurssit
Patricia Seppälän säätiö järjestää myös kursseja. Jos haluat hakea kurssille, tee tätä varten oma hakemus.

Täytä ja tallenna hakulomake sähköisessä hakujärjestelmässä. Liitä hakulomakkeeseen kuvanäytteet ja ansioluettelo.

Sinun ei tarvitse liittää kurssihakemukseen työsuunnitelmaa. Kerro sen sijaan hakulomakkeen kohdassa ”Apurahan käyttötarkoitus lyhyesti ja yleistajuisesti”, miksi sinun olisi tärkeää päästä mukaan kurssille. Kerro samassa kohdassa myös, millaista aiempaa kokemusta sinulla on.

Kurssin osallistujat valitaan heti hakuajan päättymisen jälkeen. Kurssille valitut saavat tiedon asiasta sähköpostitse.

Vuonna 2025 järjestetään Heidi Piiroisen vetämä työpaja.

Heidi Piiroisen työpaja teemalla Nuoret
Elämme aikaa, johon liittyy paljon epävarmuutta. Euroopassa ja Euroopan lähellä soditaan, ja ilmastonmuutos vaikuttaa meihin kaikkiin.

Myös pandemia-aika oli vaikeaa etenkin nuorille. Tuolloin arjen rutiinit rikkoutuivat, ja esimerkiksi ruutuaika kasvoi. Sosiaalinen media asettaa nuorille hurjia vaatimuksia: siellä jokaisen pitäisi olla paras versio itsestään.

Nuoret pohtivat myös, mistä he saavat opiskelupaikan tai työpaikan. Entä millaisia töitä tulevaisuuden maailmassa tehdään?

Kuitenkin nuoret myös osaavat puhua vaikeista asioista, peloista ja mielenterveydestä paremmin kuin aiemmat sukupolvet. Nuoret osaavat myös tuoda itseään esiin rohkeasti.

Mitkä asiat ovat vastavoima pelolle ja epävarmuudelle? Kuinka Suomen nuoret voivat? Miten he näkevät itsensä? Millaiselta maailma näyttää nuorten mielestä?

Kuvajournalisti, oletko miettinyt näitä aiheita? Oletko ehkä jo käsitellyt näitä aiheita työssäsi? Hae mukaan työpajaan!

Työpajan vetäjä on kuvajournalisti Heidi Piiroinen. Työpajaan sisältyy viisi tapaamista vuoden 2025 aikana. Tapaamispäivät ovat 21.3.2025, 25.4.2025, 23.5.2025, 5.9.2025 ja 7.11.2025. Kaikki tapaamiset pidetään Helsingin keskustassa perjantaisin kello 10-16.

Työpajaan otetaan kahdeksan osallistujaa, ja se on suomenkielinen.

Heidi Piiroinen valmistui Turun kuvataideakatemiasta vuonna 2002. Vuosina 2005–2022 hän työskenteli lehtikuvaajana Helsingin Sanomissa. Työssään hän on ideoinut ja toteuttanut reportaaseja Suomessa ja ulkomailla.

Piiroinen on myös tehnyt kirjan yhdessä kirjailija Kimmo Oksasen kanssa. Kirjan nimi on Ohikuljetut – erään kerjäläisperheen tarina. Teos sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2019.

Vuonna 2020 Piiroinen sai myös Patricia Seppälän säätiön kuvajournalistipalkinnon.

Suosittelijat
Voit liittää hakemukseen myös suosittelijan tiedot. Kerro hakemuksessa suosittelijan nimi ja organisaatio, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Säätiö pyytää suosittelijalta lausuntoja tarvittaessa.

Suositukset eivät kuitenkaan ole pakollisia.

Miten apurahapäätökset tehdään?
Apurahahakemukset käsitellään ja arvioidaan helmikuun ja maaliskuun aikana. Hakemukset käsitellään säätiössä luottamuksellisesti. Apurahapäätökset tehdään hyvän säätiötavan mukaisesti.

Kaikki hakijat saavat tiedon apurahapäätöksistä sähköpostitse maaliskuussa tai huhtikuussa.

Apurahan saajien nimet julkistetaan myös säätiön kotisivuilla viimeistään huhtikuussa.

Patricia Seppälän säätiöön saapuu joka vuosi paljon hyviä hakemuksia. Kaikille hyvillekään hakemuksille ei riitä apurahaa.

Säätiö ei perustele yksittäisiä apurahapäätöksiä. Tämä on normaali käytäntö, jota kaikki säätiöt noudattavat.

Apurahan raportointi

Jos saat apurahan, sinun täytyy raportoida apurahan käytöstä. Raportti täytyy toimittaa säätiöön apurahan myöntämistä seuraavana vuonna, tammikuun loppuun mennessä. Lähetä raportti säätiöön sähköisen hakupalvelun kautta.

Raportin täytyy olla sellainen, että sitä voi vapaasti käyttää säätiön viestinnässä. Säätiö viestii apurahan saajien projekteista verkkosivuilla, Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Kerro raportissa, minkä nimisen hankkeeseen sait apurahan ja milloin apuraha myönnettiin. Kerro raportissa myös, kuinka käytit apurahan ja mitä sen avulla syntyi.

Jos projektisi on vielä kesken, kerro myös, kuinka sen on tarkoitus edetä. Liitä raporttiin myös 3–5 kuvaa projektista.

Jos et palauta raporttia, säätiö ei myönnä sinulle uutta apurahaa. Raportti on tärkeä myös siksi, että se näkyy uudelle arvioijalle, kun haet uutta apurahaa. Uusi arvioija ei välttämättä tunne aiempia hakemuksiasi ja hankkeitasi. Siksi on tärkeää, että raportti on selkeä.

Hakuun liittyvät kysymykset
Voit kysyä neuvoa hakemukseen liittyvissä asioissa säätiön asiamieheltä Paula Arvakselta. Hänen puhelinnumeronsa on +358 44 586 6144 ja sähköpostiosoite on paula.arvas@patriciaseppalansaatio.fi.

Jos sinulla on tekniikkaan liittyviä ongelmia, saat neuvoja hakupalvelun teknisestä tuesta. Löydät yhteystiedot hakulomakkeesta.

Linkkejä
Pääset sähköiseen hakujärjestelmään tämän linkin kautta:
Linkki sähköiseen hakujärjestelmään
Löydät Patricia Seppälän säätiön tietosuojaselosteen tästä linkistä:
Tietosuojaseloste Patricia Seppälän säätiö 2024